Een verbluffend positief resultaat bij De Vries Trappen

 • Doorlooptijd, inclusief werkvoorbereiding, gedaald van 18 naar 3 dagen;
 • Afname grondstoffen met 30%;
 • Afname gereed product met 70%;
 • Afname onderhanden werk met 80%;
 • Gemakkelijker omgaan met complexe productmix;
 • In 2014 draait De Vries Trappen break-even;
 • In 2015 boekt zij winst.

Een verbluffend positief resultaat bij De Vries Trappen laat zien dat veranderen pure noodzaak is voor bedrijven in de timmerindustrie. Vorig jaar heeft Censor, in samenwerking met QRM Managementcenter, een succesvolle QRM-pilot uitgevoerd bij deze trappenfabrikant uit Heerenveen. Het gevolg is een gezond bedrijf met weinig voorraad en een zes keer snellere doorlooptijd.

logodevriestrappen

 

 

De situatie vóór 2009

De timmerindustrie had zes jaar geleden nog te maken met een stabiele markt. Het woningbouwvolume was hoog – zeker 80.000 trajecten per jaar -, de prijzen waren gezond en de marges prima. Het was business as usual.

Tussen 2009 en 2013

Echter, zoals we allemaal weten, de crisis stak ook in deze sector de kop op. Er volgde een volumedaling van 60% en de prijzen daalden met 25%. Planningen waren onvoorspelbaar. Ondertussen werd binnen de industrie steeds vaker gewerkt met BIM en Co-makership: daar moesten bedrijven veel extra inspanning voor leveren.

In vier jaar tijd vonden er binnen De Vries Trappen drie reorganisaties plaats. Ook zagen zij een toename in een steeds complexer wordende productmix: series werden kleiner, variaties steeds groter. De verliezen namen toe en of het bouwvolume snel weer zou toenemen bleef onzeker.

Wat betekende dit voor De Vries Trappen?
Er ging te veel geld zitten in onderhanden werk, te veel geld in gerede producten en de snelheid van offerte tot factuur was te laag. De klant bepaalt immers wat het tempo en het moment van levering is. De productiekostprijs moest verder omlaag. Flexibiliteit was een absolute voorwaarde.

Nu moet de knop om

De crisis leert ons dat we in een geheel ander economisch stelsel terecht zijn gekomen. Oude methodieken werken niet meer. En één ding is zeker: de oude situatie komt ook niet meer terug. De drie eerdere reorganisaties hebben het bedrijf niet duurzaam en gezond gemaakt. Er moet dus een rigoureuze aanpak top down worden doorgevoerd, waarbij een trendbreuk met het verleden wordt bewerkstelligd en waarin schijnzekerheden overboord worden gegooid. De Vries Trappen durft te veranderen en een systeem te kiezen dat bij hen past.

De keuze voor Quick Response Manufacturing (QRM)

Dankzij Censor en QRM Managementcenter maakt De Vries Trappen sinds 2014 gebruik van QRM: een bedrijfsstrategie die het bedrijfsresultaat optimaliseert door de snelheid te verhogen waarmee op marktvragen en veranderingen wordt gereageerd. Alles draait om tijd, kostbare tijd, reactietijd en met name doorlooptijd. Een voorwaarde bij het implementeren van QRM is dat het bedrijf in kwestie minimaal één werknemer opleidt tot QRM Alpha Specialist®.

De resultaten bij De Vries Trappen zijn verbluffend: 
 • Doorlooptijd, inclusief werkvoorbereiding, gedaald van 18 naar 3 dagen;
 • Afname grondstoffen met 30%;
 • Afname gereed product met 70%;
 • Afname onderhanden werk met 80%;
 • Gemakkelijker omgaan met complexe productmix;
 • In 2014 draait De Vries Trappen break-even;
 • In 2015 boekt zij winst.

Conclusie: veranderen is noodzaak

Na vele crisisjaren zien steeds meer timmerfabrieken de noodzaak in om te veranderen. Steeds meer bedrijven durven ook te veranderen. De toekomstbestendige timmerfabriek versimpelt haar processen integraal, maakt mensen allround inzetbaar (cross training), geeft iedere medewerker verantwoordelijkheid en laat iedereen meedenken. De Vries Trappen zegt zelf “een leuker bedrijf te zijn geworden met blije collega’s”.

Wilt u ook weten wat QRM voor u kan beteken? Neem dan contact met ons op. Of bezoek onze kennismakingsworkshop 3 september in Utrecht of 9 september te Hoorn. Of schrijf u direct in voor de QRM Alpha Specialist opleiding die start op 10 september in Utrecht, 16 september in Eindhoven en 22 september te hoorn.