QRM Alpha Specialist

Korte omschrijving QRM Alpha® Opleiding

In 10 sessies maken deelnemers kennis met de concepten, theorieën, principes en methoden die horen bij QRM. Ook wordt ruim aandacht besteed aan de toepassing van QRM principes en technieken in de praktijk. Deelnemers leren onder andere via testimonials wat het betekent om QRM in een organisatie te implementeren. Aan de hand van een examen wordt beoordeeld of u zich de theorie eigen heeft gemaakt. Aan de hand van een case wordt bekeken of u de theorie ook in praktijk kunt brengen.  QRM-alpha-2  

Opbrengsten

Na de certificering QRM Alpha® Specialist is de deelnemer theoretisch voldoende onderlegd om zelfstandig een QRM project te initiëren en de analysefase van een QRM implementatie uit te voeren. Verder kan hij/zij als projectleider onder begeleiding van een QRM Bèta® of QRM Gamma® Specialist ondersteunen bij QRM implementaties. Bovendien is dit de opstap om aan de vervolgopleiding QRM Bèta® Specialist deel te mogen nemen.

Benaming Gecertificeerd QRM Alpha® Specialist
Vereiste vooropleiding Minimaal MBO 4 werk en denkniveau
Duur 3 maanden
Aantal dagdelen 10
Planning klik hier
Studiebelasting Elk dagdeel staat gelijk aan 1 avond zelfstudie/ opdrachten
Certificering Na het bijwonen van minimaal 80% van de sessies, het behalen van het examen en het succesvol uitvoeren van de opdrachten
Registratie Opname in het officiële QRM Register®
Vervolg QRM Beta® Specialist
Kosten deelname € 2.495,- ex. btw
Kosten (her)examen € 175,- ex. btw
Kosten opname in register € 100,- ex.btw

Inhoud QRM Alpha® Specialist

10 bijeenkomsten (van 1 dagdeel) gevolgd door een schriftelijk examen met als onderwerpen:

 • Kracht van tijd Introductie van QRM, de kracht van tijd, de noodzaak van flexibel reactietijddenken in een steeds sneller veranderende omgeving en een steeds meer eisende markt.
 • Job Mapping en MCT Uitleg hoe Job Mapping kan worden gebruikt bij QRM implementaties en hoe een MCT (Manufacturing Critical Path Time) –diagram kan worden opgesteld.
 • Systeemdynamica Wachttijden door het volplannen van het ‘systeem’ en omgang met capaciteit.
 • FTMS + QRM cellen Uitleg wat een FTMS (Focused Target Market Segment) is en de vorming van QRM cellen voor het effectief implementeren van QRM
 • Mens en organisatie ontwikkeling Belang van mens en organisatie ontwikkeling zoals gedrag, attitude en mindset bij de invoering van QRM.
 • Organisatiestructuur Herstructurering  van een organisatie in cellulaire eenheden met minder en snellere overdrachten.
 • Bedrijfsbrede aanpak Belang van aanpak van processen in de hele organisatie, inclusief toeleveranciers.
 • Serie grote, omsteltijden inzicht  in de gevolgen van grote series en hoe deze te verkleinen zijn.
 • Implementatie van QRM welke stappen moeten worden doorlopen om QRM in een (deel van een) organisatie te implementeren.
 • Mens en organisatie ontwikkeling Belang van mens en organisatie ontwikkeling zoals gedrag, attitude en mindset bij de invoering van QRM.
 • Lean Manufacturing en QRM Wat is Lean Manufacturing? Waar zijn Lean en QRM complementair aan elkaar en waarin zitten de verschillen?

Voor wie is deze opleiding?

 • Voor managers die binnen hun bedrijf met QRM aan de slag willen
 • Voor facilitators van QRM implementaties
 • Voor externe adviseurs

Deelnemers hebben bij voorkeur ervaring met Lean of andere verbeterfilosofieën (HBO niveau).

Trainers

De QRM Alpha deelnemers zullen door drie trainers opgeleid worden, twee hard-skill trainers en één soft-skill trainer. Sessie 1 t/m 4 zullen door de eerste hard-skill trainer uitgevoerd worden. Sessie 6 t/m 9 door de tweede. Sessie 5 en 10 zullen door de soft-skill trainer uitgevoerd worden. In de gehele training worden de aspecten belicht die van belang zijn voor het communiceren over QRM in organisaties. Dit houdt in dat deelnemers elevator speeches en minitrainingen uit voeren.

Huiswerk/cases

De deelnemers aan de QRM Alpha Specialist opleiding krijgen per bijeenkomst opdrachten die in de praktijk uitgevoerd worden.

Testimonials

Gedurende de opleiding is er tijd gereserveerd voor mensen uit het bedrijfsleven die uitleg geven over hun ervaringen met de implementatie van QRM. Op deze manier komt u alle ins & outs te weten van mensen die ruimschoots ervaring hebben opgedaan met de implementatie van QRM.

Groepssamenstelling en -grootte

Om de interactie optimaal te houden is de maximale groepsgrootte ca. 12 personen.

Iedere deelnemer ontvangt:

 • Een werkmap;
 • Per sessie achtergrondinformatie die als PDF beschikbaar wordt gesteld;
 • Publicaties betreffende QRM;
 • Overige benodigde middelen en documenten;
 • QRM boek ‘It’s about time’;
 • Boek ‘Echte kerels doen het anders’.

Examen

Het examen bestaat uit twee delen; toetsing van de theorie en van de toepassing in de praktijk. Toetsing van de theorie gebeurt door het schriftelijk beantwoorden van een aantal open en meerkeuze vragen. Toepassen van de theorie wordt getoetst door het uitwerken van een praktijkcase.

Certificering

U komt in aanmerking voor certificering:

 • Door het bijwonen van minimaal 80% van de sessies;
 • Door het uitvoeren van de uitgegeven opdrachten, en
 • Door het examen met goed gevolg te volbrengen.

Enkele reacties van deelnemers aan de Opleiding tot QRM Alpha-specialist:

“Gericht op de praktijk”

“Een perfecte opleiding door de combinatie van soft- en hardskills, met alleen hardskills ga je het niet redden”

“Zeer veel uitleg aan de hand van Praktijkvoorbeeld”

“Geeft een frisse kijk op de situatie”

Opleiding start:

Op dit moment staan er geen QRM Alpha opleidingen gepland. Heeft u interesse in deze opleiding, neem dan contact met ons op, dan kunnen we u op de hoogte stellen van voorgenomen opleidingen en locaties. Bij voldoende cursisten voor een locatie kan een nieuwe opleiding worden gestart.
We zijn bereikbaar op 085 – 303 6727.

Ook is het mogelijk een om incompany-training te starten. We horen het graag, als u hier meer informatie over wil ontvangen.

Voor de volledige planning  klik hier

Inschrijven voor de QRM Alpha opleiding doet u via het onderstaande inschrijfformulier.

Direct inschrijven?

Ga naar het inschrijfformulier